Prasklá pružina
Prasklá pružina
Stala se mi taková nemilá věc.
Auto jsem zaparkoval na parkovišti, šel jsem domů a druhý den jsem při nastartování a ujetí cca 10metrů zjistil, že nejenom slyším divný praskavý zvuk při točení volantem, taky jsem zjistil že jsem "nakloněný" doprava dopředu.
Zdá se, že mi přes noc (při stání na parkovišti, dojel jsem ještě "narovno") praskla pružina. Mám pár dotazů:
1) Stojím na hloupém místě, je možné s takový autem odjet pár kilometrů do servisu bez odrovnání nějaké podstatné části u kola?
2) Budu měnit (pro jistotu) obě přední pružiny. Je potřeba i měnit tlumič? Předpokládám, že ne, ale nejsem v tomto absolutně znalý.
3) Bude potřeba vyměnit i "usazení" pružin?
Jsem absolutně neznalý problému, přesto potřebuju co nejrychleji zprovoznit auto a nevyhodit tisíce za zbytečnosti v servise.
Díky za reakce.
Auto jsem zaparkoval na parkovišti, šel jsem domů a druhý den jsem při nastartování a ujetí cca 10metrů zjistil, že nejenom slyším divný praskavý zvuk při točení volantem, taky jsem zjistil že jsem "nakloněný" doprava dopředu.
Zdá se, že mi přes noc (při stání na parkovišti, dojel jsem ještě "narovno") praskla pružina. Mám pár dotazů:
1) Stojím na hloupém místě, je možné s takový autem odjet pár kilometrů do servisu bez odrovnání nějaké podstatné části u kola?
2) Budu měnit (pro jistotu) obě přední pružiny. Je potřeba i měnit tlumič? Předpokládám, že ne, ale nejsem v tomto absolutně znalý.
3) Bude potřeba vyměnit i "usazení" pružin?
Jsem absolutně neznalý problému, přesto potřebuju co nejrychleji zprovoznit auto a nevyhodit tisíce za zbytečnosti v servise.
Díky za reakce.
Re: Prasklá pružina
Je to celkem nemilé, když praskne pružina, nicméně štěstí, že se to nestalo za jízdy. Jsou to origo pružiny bez úprav?
Ale k otázkám:
1) jízdu takovým autem nedoporučuju, může dojít jak k poškození tlumiče, tak brzdové hadičky, kabeláže k čidlu ABS apod. (podle toho, v kterém místě pružina praskla, může právě stří té prasklé části jezdit po hadičce, kabelech...
2) Pružiny vyměnit rozhodně obě najednou - náprava tak bude rovná a se stejnou funkcí obou pružin. Pokud nebude z autem ježděno, k poškození tlumiče nedojde. Je ale otázkou, kolik mají najeto a v jakém jsou stavu. Pak bys momentální výměnou ušetřil sumu za opětovnou demontáž při následné výměně za x kilometrů.
3) Usazení nejspíš prasknutím pružiny poškozené nebude, ale platí opět viz výše. Jestli se má pak po x kilometrech ozvat, tak raději při jedné práci vyměnit taktéž.
Otázkou ale je, co to udělalo se stabilizátorem a kostmi stabilizátoru. Řádně zkontrolovat, případně vyměnit.
Když to tak sesumarizuju, tak budeš mít vlastně přední nápravu komplet po repasi (brzdy jsou připraveny, zbývají silentbloky a čepy).
Ale k otázkám:
1) jízdu takovým autem nedoporučuju, může dojít jak k poškození tlumiče, tak brzdové hadičky, kabeláže k čidlu ABS apod. (podle toho, v kterém místě pružina praskla, může právě stří té prasklé části jezdit po hadičce, kabelech...
2) Pružiny vyměnit rozhodně obě najednou - náprava tak bude rovná a se stejnou funkcí obou pružin. Pokud nebude z autem ježděno, k poškození tlumiče nedojde. Je ale otázkou, kolik mají najeto a v jakém jsou stavu. Pak bys momentální výměnou ušetřil sumu za opětovnou demontáž při následné výměně za x kilometrů.
3) Usazení nejspíš prasknutím pružiny poškozené nebude, ale platí opět viz výše. Jestli se má pak po x kilometrech ozvat, tak raději při jedné práci vyměnit taktéž.
Otázkou ale je, co to udělalo se stabilizátorem a kostmi stabilizátoru. Řádně zkontrolovat, případně vyměnit.
Když to tak sesumarizuju, tak budeš mít vlastně přední nápravu komplet po repasi (brzdy jsou připraveny, zbývají silentbloky a čepy).
Tak pumpičku a dopumpovat pružení.
Toto ale mění celou situaci (měl jsem za to, že jde o tvou OII). Nikdy jsem se nepídil nad konstrukcí předních náprav francouzů, tedy pokud tam není hydraulika, bude nejspíš klasický McPherson s nějakými úpravami, tedy by mělo souhlasit s mými odpověďmi výše. Raději ověřit u Citröenářů.
Toto ale mění celou situaci (měl jsem za to, že jde o tvou OII). Nikdy jsem se nepídil nad konstrukcí předních náprav francouzů, tedy pokud tam není hydraulika, bude nejspíš klasický McPherson s nějakými úpravami, tedy by mělo souhlasit s mými odpověďmi výše. Raději ověřit u Citröenářů.
takže ani přesun do servisu po vlastní ose nepřidá v úvahu?
zítra dodám foto z heveru, btw mužem to zvednout?
zítra dodám foto z heveru, btw mužem to zvednout?
Při zvedání kontrolovat, jestli není někde něco zaháklé (ony hadičky, kabely...).
Popojíždět nedoporučuju, už vůbec né víc jak kilometr.
Popojíždět nedoporučuju, už vůbec né víc jak kilometr.
Pokud je tam ale klasický McPherson, tak bych to na ulici demontoval, odvezl do dílny poměnit, přivezl z5 k autu, namontoval a pak se s autem vydal do dílny udělat druhou stranu.
PoMo, díky moc za odborné info. Takže mě zítra čekají napínavé zážitky s Jimem. Doufám, že se to zvládne v pohodě.
to jako máme vyndat pružinu? ale to musí tlumič dolu atd ne?
to nedáme na parkovišti
to nedáme na parkovišti
Co bys to nezhodil na ulici? V garáži to jde stejně jak na ulici, jen tě nikdo nevidí
Je tam McPherson, takže z auta sundáš jen tlumič s pružinou (zůstane to v kuse). Nejdřív demontovat tlumič dole z těhlice, pak vyšroubuješ nahoře jen matku a sundáš víčko a tlumič s pružinou máš venku (možná bude ještě na tlumiči přišroubovaná kost stabilizátoru).
Když to bude venku, zkontroluješ horní uložení a hurá pro díly a do dílny.
Kdybyste bydleli kousek, tak vám pomůžu na místě, ale od 10 budu opět v práci.

Je tam McPherson, takže z auta sundáš jen tlumič s pružinou (zůstane to v kuse). Nejdřív demontovat tlumič dole z těhlice, pak vyšroubuješ nahoře jen matku a sundáš víčko a tlumič s pružinou máš venku (možná bude ještě na tlumiči přišroubovaná kost stabilizátoru).
Když to bude venku, zkontroluješ horní uložení a hurá pro díly a do dílny.
Kdybyste bydleli kousek, tak vám pomůžu na místě, ale od 10 budu opět v práci.
Mad_Mike píše:Takže mě zítra čekají napínavé zážitky s Jimem.

já si na tohle moc nevěřím, Marku nezapominej že jsem lama
Však ta pružina zůstane na tlumiči! Celé to pak vezmeš do dílny.
Postup je stejný jako v kanclu, jen budeš mít v ruce místo prupisky klíč č.19
Postup je stejný jako v kanclu, jen budeš mít v ruce místo prupisky klíč č.19

ano, jenže já to ani v životě neviděl, bez vybavení na parkplatzu nevím no
a to auto bude muset zůstat pak podložené že?
a to auto bude muset zůstat pak podložené že?
Ne abyste to dělali na heveru! Podložit hned po zvednutí (je jedno jestli trojnožkou, nebo dřevěným špalkem, ale hlavně aby bylo auto stabilní). Zdraví ti pak nikdo nevrátí
Vem si golovku, pár klíčů a kladivo. A doufej, že se ti nebude protáčet nahoře matka i s tlumičem.
Vem si golovku, pár klíčů a kladivo. A doufej, že se ti nebude protáčet nahoře matka i s tlumičem.
mám tu akorát špalky ale 40cm vysoký 

Tak jak pokračujete?
MadMike byl nasměrován na spřátelený odtah, který zajistí i servis
já jsem ještě v pv, ale chystám se na přesun pomalu

já jsem ještě v pv, ale chystám se na přesun pomalu
Přesně tak...s Jimem jsme sice kluci šikovní, ale na toto jsme se doopravdy necítili. Tudíž zítra odtah, pak výměna a pak hurá do Ostravy.
Tak v pátek mi poreferuješ