Brzdy po výměně dřou

r.v. 1993-1999 + facelift 1999-2002
Odpovědět
lazi

Brzdy po výměně dřou

Příspěvek od lazi »

Zdravím,
je normální, že brzdy (kotouče + destičky) po výměně drhnou? Když nasadím kolo a otočím s ním, tak udělá cca čtvrt otáčky a pak se třením zastaví. Váleček jde dobře a je roztažený na max.
Brzdy se mi teď trochu zahřívají. Ruku na disku v pohodě udržím, ale i tak je to docela teplé (na disku teplota počítám 50-60°C). Mám strach o ložiska, aby se mi nezapekla.

Jinak chci s tím jet dneska přes republiku.. budu stavět a kontrolovat teplotu. Můžu to popřípadě chladit vodou nebo bych mohl poščkodit kotouče?

Díky :)

PoMa
Administrátor

Re: Brzdy

Příspěvek od PoMa »

Kotouče/bubny musí jít otočit dokola bez znatelného většího přichycení (škrtnutí) po celém obvodu. Pojud se tak děje, znamená to, že je zvlněný kotouč, křivý buben a nebo jeho nosná část - náboj. Pokud lehoučce drhne po celém obvodu, je to OK (mezi deskou/obložením a kotoučem/bubnem není skoro žádná mezera).
Na teplém železe neudržíš ruku, pokud má více jak 50°C. Když jsi při zastavování při dojíždění brzdil (pochybuju, že jsi zastavil auto setrvačností), tak se brzdy samozřejmě třením zahřály. A teplé dokážou vydržet i přes hodinu. Za prudkého brždění dosáhne teplota brzd i přes 1000°C! (kotouče se rozsvítí nad 1200°C). Když je takto rozžhavené poliješ vodou, tak můžou prasknout (jako bys po prudkém dlouhém brždění projel vodou).
Naopak se ti můžou přehřívat samotné ložiska, jenž jsou opotřebované (ševelí). Takové ložisko se ti může pak zadřít a blokne se ti kolo. Následky = neovladatelné auto.

lazi

Re: Brzdy

Příspěvek od lazi »

Kotouč drhne po celém obvodu. Ruku na ocelovém disku udržím (tedy teplota pod 50°C.. myslel jsem, že víc). Jel jsem cca 10 km se snahou téměř nebrzdit (brdění motorem, dojíždění). Brzdil jsem jen z lehka. Nikdy jsem teplotu kol po jízdě nezkoumal, tak mě to teď trošku zaskočilo.
Obě kola se zahřívají stejně, ložiska by měla být OK :)

Odpovědět