Výměna svíček Leon M1, 1,4 r.v. 2005

r.v. 1999-2005
Odpovědět
seat

Výměna svíček Leon M1, 1,4 r.v. 2005

Příspěvek od seat »

Opět já... :oops: Dnes jsem chtěl vyměnit svíčky a po sundání vrchního plastového krytu na motoru jsem zůstal při pohledu na konektory. Jak se demontují svíčky u tohohle auta? Nechci něco ulomit nebo tak něco. Existuje nějaký manuál nebo tak něco? Prosím o pomoc. Chtěl bych je vyměnit.

PoMa
Administrátor

Re: Výměna svíček Leon M1, 1,4 r.v. 2005

Příspěvek od PoMa »

U tvého auta jsou na svíčkách přímo zapalovací cívky - viz. první obrázek.
N28-0263.png
N28-0263.png (9.78 KiB) Zobrazeno 4682 x
Z cívky odpojíš konektor "1" z druhého obrázku (je zajištěný pacičkou a jde trochu ztuha díky gumovému těsnění v něm) a cívku "2" následně sundáš tahem nahoru (tady pozor - cívka je plastová a od teplot motoru je plast zkřehlý).
No a pak už klasicky vyšroubuješ svíčku "10" , která je opravdu u tvého auta jak jsem ti už říkal NGK BKUR6ET-10 (je tam už z prvovýroby), jenž má u nových produktů jméno NGK V-24
N28-0245.png
N28-0245.png (22.83 KiB) Zobrazeno 4682 x

seat

Příspěvek od seat »

Tak jsem to dnes zkoušel. Chtěl jsem odpojit ty konektory, ale ejhle. Nešlo to jak jsem myslel. Je to v jakémsi plastovém korýtku a ony konektory jsou z obou stran zajištěné packama z toho plastového korýtka. Nevím jestli je na to nějaké specialní nářadí, ale prostě to nešlo. Je nějaký fígl jak ty konektory odpojit? Z každé strany je jakýsi otvor v tom konektoru, ale na jeho funkci jsem nepřišel. V každém případě nevím jak překonat ty packy v tom plastovém korýtku. Je mi trapné, že mám takový problém s takovou banální záležitostí, ale budu vděčný za každou pomoc.

seat

Příspěvek od seat »

Prosím o pomoc. Kde je ta pacička na tom konektoru? A jak funguje. Já tam nic takového nenašel.

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

Nejdříve píšeš, že nevíš jak ty dvě packy překonat a pak, že tam žádné nemáš :roll:

Do drážky zasuneš tenký plochý šroubovák a rukojeť lehce posuneš ke káblům (to znamená, že se špička šroubováku odtáhne jakoby od konektoru) - po odjištění konektor sundáš. Zatáhneš víc a máš po konektoru.

seat

Příspěvek od seat »

Předem děkuju všem za ochotu. Hlavně PoMovi. Opravdu moc děkuju tomuhle člověku za trpělivost.
Dnes jsem to tedy znova zkoušel. Omlouvám se, ale tak ... systém až hanba. Ve finále jsem vložil profil mezi konektor s cívkou a plastovou packu z každé strany a samotný konektor jsem opravdu vypáčil širokým šroubovákem, protože tak jak to popisuje PoMa s tím šroubovákem. Tak jsem to dělal a vše se ohýbalo, ale konektor držel stále na svém místě. Pak jsem si všiml, že ze spodu je na konektoru packa, ale jak se má k ní člověk dostat, když na to nemá patřičné nářadí. Takže se mi dnes podařilo za hoďku vyměnit jedinou svíčku. Malý krok pro člověka, velký pro mne. :-) Mám v plánu udělat přímo přípravek, kterým podeberu celou civku a vytáhnu jí se zapojeným konektorem, který odpojím až poté.

seat

Příspěvek od seat »

Tak nakonec jsem vzal opravdu šroubovák a normálně to vypáčil, a šlo to jak po másle. Mě šlehne. :roll: :lol:

wigossi

Příspěvek od wigossi »

Ty konektory nemusíš ani odpojovat, jde to vytáhnout i tak, jen musíš odjistit plastové pásky, které drží kabeláž.

Odpovědět