denní svetla
Re: denní svetla
Ne, nebude denní svícení jak má být používáno u nás.
Jsou to přípravy do zemí mimo Evropu a funkce není dle evropské legislativy (automatické rozsvícení jen DL bez zbytku osvětlení + automaticné zhasnutí po rozsvícení poziček). Navíc chybí značka DL na hlavních světlometech, takže i tak stále mimo EU zákony (zde je použito svícení přes hlavní světlomety se sníženým jasem).
Jsou to přípravy do zemí mimo Evropu a funkce není dle evropské legislativy (automatické rozsvícení jen DL bez zbytku osvětlení + automaticné zhasnutí po rozsvícení poziček). Navíc chybí značka DL na hlavních světlometech, takže i tak stále mimo EU zákony (zde je použito svícení přes hlavní světlomety se sníženým jasem).
Taky připojím jednu podotázečku.
Jaké homologace má mít denní svícení (nebo spíš jaké značky mají být vyraženy na sklech). Našel jsem jedny asi za 500. Tvrdí, že je to denní svícení, ale mě to spíš přijde (jak cenově, tak vzhledem) jako poziční světla.
Jaké homologace má mít denní svícení (nebo spíš jaké značky mají být vyraženy na sklech). Našel jsem jedny asi za 500. Tvrdí, že je to denní svícení, ale mě to spíš přijde (jak cenově, tak vzhledem) jako poziční světla.
Dokladem opravňujícím k používání světel k dennímu svícení je značka RL vylisovaná na krycím skle světla nad homologační značkou E
Čili nad v kroužkem v kterém je například E4 je menším písmem vpravo nahoře třeba RL87 (to za RL je číslo registrace daného světla). Někdy je z důvodu málo místa vše v jednom řádku (většinou E11) a pak to vypadý takto: RL E11 00 0006
Tyto lampy pro denní svícení mají 5 a více Wattů (i u LED).
Pokud je tam místo RL napsáno DRL, pak je to pozička (a wattáž většinou 0,5 - 2watty)
Čili nad v kroužkem v kterém je například E4 je menším písmem vpravo nahoře třeba RL87 (to za RL je číslo registrace daného světla). Někdy je z důvodu málo místa vše v jednom řádku (většinou E11) a pak to vypadý takto: RL E11 00 0006
Tyto lampy pro denní svícení mají 5 a více Wattů (i u LED).
Pokud je tam místo RL napsáno DRL, pak je to pozička (a wattáž většinou 0,5 - 2watty)
http://aukro.cz/item1413599324_denni_sv ... ogace.html
Podle prodejce jsou to světla pro denní svícení (tvé značení by tomu odpovídalo), ale i tak mi to přijde spíše jako poziční svícení...
Podle prodejce jsou to světla pro denní svícení (tvé značení by tomu odpovídalo), ale i tak mi to přijde spíše jako poziční svícení...
No toto RL klidně mohou být, ale spíše by mě zajímalo, zda-li mají elektroniku zapínání RL v sobě, samostatně, nebo zda-li vůbec (to vzhledem k ceně nejspíš a tak by čakala investice ještě do oné elektroniky)
To znamená že by mně svítilo hlavní světlo bez poziček a zadních světel? a po nastartování by se rozsvítili automaticky?PoMa píše:Ne, nebude denní svícení jak má být používáno u nás.
Nevím, co vše to elektronické relé obsahuje a co u toho svítí, to by bylo asi potřeba poštudovat co se montuje do mexika, indie a jiných zemí, pro které to bylo určeno. Rozhodně to není jen klasické relé, ale s elektronikou a použití u nás (kdybys to sehnal, čili kdybys věděl co přesně shánět) by bylo jako nesvícení dle předpisů.
Taktéž ti neřeknu, jestli je tam nainstalován i zbytek (kabeláž apod.). Ten popis pozic je jen všeobecný a pro daný modelový rok.
Taktéž ti neřeknu, jestli je tam nainstalován i zbytek (kabeláž apod.). Ten popis pozic je jen všeobecný a pro daný modelový rok.
Dík za info, tak to už nebudu dál řešit.
Denní svícení z odkazu se zapíná pomocí přiloženého vypínače. Takže nesplňuje literu zákona, která praví, že světla se musí automaticky zapnout po otočení klíčku a automaticky vypnout po rozsvícení hlavních světel.
Teď otázka, jestli to něčemu (policistům) bude vadit.
Teď otázka, jestli to něčemu (policistům) bude vadit.
Policii to vadit nebude, aspoň naplní pokladnu z pokut. STK neprojdeš.
Čili komu to začne za chvíli vadit budeš ty sám, jelikož ztratíš druhou podstatu deního svícení a tou je úspora.
Dneska za Opavou stavěli snad každého - zaměření na lékárničky, xenony a denní svícení. Přítomen byl i technik z STK. Myslím,že měli žně a že to nebyla poslední akce daného typu.
Čili komu to začne za chvíli vadit budeš ty sám, jelikož ztratíš druhou podstatu deního svícení a tou je úspora.
Dneska za Opavou stavěli snad každého - zaměření na lékárničky, xenony a denní svícení. Přítomen byl i technik z STK. Myslím,že měli žně a že to nebyla poslední akce daného typu.
Budiž, nebudeme příslušníky příliš provokovat. Už dost, že mi mají přijít Night Breakery do světel.
Lékárničku mám v pořádku. A neslyšel jsi něco o tom, že lékárna musí být zabalená v origo igelitu, jinak ztrácí svojí platnost a tedy hrozí pokuta? Nějak se na tom nemůžeme s kluky dohonout.
Lékárničku mám v pořádku. A neslyšel jsi něco o tom, že lékárna musí být zabalená v origo igelitu, jinak ztrácí svojí platnost a tedy hrozí pokuta? Nějak se na tom nemůžeme s kluky dohonout.
Ba naopak obal negarantuje obsah, čili hlídka může požádat o její rozbalení, aby ověřila úplnost a správnost obsahu lékárničky. Každá část obsahu má svůj obal s vyznačenou expirační lhůtou.
Jinak NightBreakry mají platnou homologaci, tak se nemáš čeho bát
Jinak NightBreakry mají platnou homologaci, tak se nemáš čeho bát
ještě jeden dotaz: pokud mě budou svítit tlumené a parkovačky bez zadku a RZ dopouštím se něčeho?
Přední obrysová (parkovací) světla mohou svítit pouze společně se zadními obrysovými (koncovými) světlomety a s osvětlením RZ.
Tlumená světla mohou svítít pouze v kombinaci s obrysovými světlomety.
Parkovací světlo (levé, pravé) svítí na zvolené straně zároveň ve předu i vzadu.
Při rozsvícení obrysových světlometů musí automaticky zhasnout denní svícení (nebo u sdruženého homologovaného světlometu upravit jas denního svícení na úroveň odpovídajícímu funkci obrysového světla)
Přesné znění je ve vyhlášce. Jediné osvětlení ve předu, které může svítit bez zadního jsou světlomety pro denní svícení, označené na krytu světla značkou RL a homologační značkou E.
Tlumená světla mohou svítít pouze v kombinaci s obrysovými světlomety.
Parkovací světlo (levé, pravé) svítí na zvolené straně zároveň ve předu i vzadu.
Při rozsvícení obrysových světlometů musí automaticky zhasnout denní svícení (nebo u sdruženého homologovaného světlometu upravit jas denního svícení na úroveň odpovídajícímu funkci obrysového světla)
Přesné znění je ve vyhlášce. Jediné osvětlení ve předu, které může svítit bez zadního jsou světlomety pro denní svícení, označené na krytu světla značkou RL a homologační značkou E.