Bezpečnostní matice - šrouby
Bezpečnostní matice - šrouby
Ahoj,kluci potřeboval bych poradit jaké si mám pořídit bezpečnostní šouby nakola, budu rád zakaždou radu a tip.. Děkuji předem
Re: Bezpečnostní matice - šrouby
chceš značku a nebo rozměry?
Pokud se ptáš ná rozměr, tak M14 x 1,5 x 26mm a dosedací plocha u plechů a origo alu koule, u neorigo alu kužel.
Značka šroubů je nejlepší origo od VW a nebo McGard. Obojí má ale problém - jsou tak rozšířené, že ti co se specializují na krádeže kol mají ná tyto šrouby výbavu, popřípadě mají uni povolováky na bezpečnostní šrouby. Řešením je použití bezpečnostních šroubů nezvyklého tvaru v kombinaci s ochranným plovoucím prstencem zamezujici použití uni klíče. Někdo má na kolech třeba i dvě různé sady bezpečáků
Podmínka je pevnost* materiálu 10.9
*)Pozn. - opraven výraz z tvrdost na pevnost
Pokud se ptáš ná rozměr, tak M14 x 1,5 x 26mm a dosedací plocha u plechů a origo alu koule, u neorigo alu kužel.
Značka šroubů je nejlepší origo od VW a nebo McGard. Obojí má ale problém - jsou tak rozšířené, že ti co se specializují na krádeže kol mají ná tyto šrouby výbavu, popřípadě mají uni povolováky na bezpečnostní šrouby. Řešením je použití bezpečnostních šroubů nezvyklého tvaru v kombinaci s ochranným plovoucím prstencem zamezujici použití uni klíče. Někdo má na kolech třeba i dvě různé sady bezpečáků
Podmínka je pevnost* materiálu 10.9
*)Pozn. - opraven výraz z tvrdost na pevnost
Origo VW??? Jsou nejlepsi? Zazil jsem dve sady, ktere se po dvou sezonach odrovnali - mekke... A kombinaci je cca 20 (presne bych kecal). Videl jsem ve Skoda servise sadu, kde byly tyto kombinace.
S McGard souhlasim, ale ze by kombinace byly tak rozsirene? Cetl jsem ze ty patvary jsou delane v takovem ruznem mnozstvi, ze je teoreticky nemozne, aby se potkaly nekde dve stejne sady. Proto ma kazdy sada unikatni cislo, podle ktereho Ti v pripade ztraty udelaji novy orech, takova bezpecnostni karta (kterou origo VW nemaji a taky o necem to vypovida).
S McGard souhlasim, ale ze by kombinace byly tak rozsirene? Cetl jsem ze ty patvary jsou delane v takovem ruznem mnozstvi, ze je teoreticky nemozne, aby se potkaly nekde dve stejne sady. Proto ma kazdy sada unikatni cislo, podle ktereho Ti v pripade ztraty udelaji novy orech, takova bezpecnostni karta (kterou origo VW nemaji a taky o necem to vypovida).
No nechci ti Vojto brát iluze, ale ta bezpečnostní kartička se hodí tak max pro to objednání nového ořechu. Zloděj použije servisní sadu a je mu jedno co tam je za šroub. Servisní sada je na netu k sehnání za slušnou cenu. Bohužel.
Elpe by mohl povykládat, byl už 2x sundávat bezpečnostní šrouby po ztrátě ořechu, naposled před pár dny, tak ti může poreferovat co to obnášelo - v servise koukl na typ šroubu na kole, otevřel šuplík, ze sady v šuplíku vzal odpovídající ořech pro servisní demontáž (uni) a šrouby sundal.
Jinak VW bezpečnostních šroubů není jen 20 a mezi dodavateli je právě i McGard. Pokud jsi měl s origo šroubama problém, tak jsi měl asi prostě smůlu. Mají tvrdost stejnou jako jiné.
Elpe by mohl povykládat, byl už 2x sundávat bezpečnostní šrouby po ztrátě ořechu, naposled před pár dny, tak ti může poreferovat co to obnášelo - v servise koukl na typ šroubu na kole, otevřel šuplík, ze sady v šuplíku vzal odpovídající ořech pro servisní demontáž (uni) a šrouby sundal.
Jinak VW bezpečnostních šroubů není jen 20 a mezi dodavateli je právě i McGard. Pokud jsi měl s origo šroubama problém, tak jsi měl asi prostě smůlu. Mají tvrdost stejnou jako jiné.
A elpe byl s temi McGard?
A kdybych nenarazil na smulu s origo srouby, tak mi je spatne utahly a tim jsem si problem udelal.
Origo sadou myslim tu na obrazku (nize). Jestli davaji i jine, to uz nevim. Ale neverim, ze tvrdost je ta sama jako u McGard. Natoz ta univerzalnost. A rozdilna cena a mnozstvi ohlasu na netu o necem vypovida. Videl jsi nekdy tvar u tech McGard? neumim si predstavit univerzalnost...
Jestli tady nebere iluze nekdo nekomu jinemu
A kdybych nenarazil na smulu s origo srouby, tak mi je spatne utahly a tim jsem si problem udelal.
Origo sadou myslim tu na obrazku (nize). Jestli davaji i jine, to uz nevim. Ale neverim, ze tvrdost je ta sama jako u McGard. Natoz ta univerzalnost. A rozdilna cena a mnozstvi ohlasu na netu o necem vypovida. Videl jsi nekdy tvar u tech McGard? neumim si predstavit univerzalnost...
Jestli tady nebere iluze nekdo nekomu jinemu
nechci nikomu brát iluze, ale proti spec zlodějům kol jsou i McGardy na dvě věci.
Jak jsem ještě na Leonu zničil McGard tož přes jednoho známeho mi to v servise sundali - povolili za 2´
no a to samé teraz na Altejce když jsem ztratil origo ořech z bezpečáku VW - opět 2´a šroub byl venku...bez nějakého násili
Jak jsem ještě na Leonu zničil McGard tož přes jednoho známeho mi to v servise sundali - povolili za 2´
no a to samé teraz na Altejce když jsem ztratil origo ořech z bezpečáku VW - opět 2´a šroub byl venku...bez nějakého násili
MEN car: Altea FR
WOMAN car: Ibiza Sport
JA SZYBKO NIE JEŻDŻE-JA WOLNO LATAM
uni orechem?
yes
šééf servisu měl sadu dovezenou z USA
šééf servisu měl sadu dovezenou z USA
To by me celkem zajimalo provedeni...
Technicky si to neumim predstavit, kdyz vis jak vypadaji ty tvary. A tech kombinaci je mooooc.
Ale jak rikas, ty jsi to videl na vlastni oci. Ja pouze o tom cetl (a vim ze tvrdosti "50-54 HRC" jsou jinde nez ta origo VW, nevim v jake skale tvrdosti je zminovanych 10.9, co jsem zminoval) a Marek slysel.
hehe, to jsme skoro jak ty tri opicky
Technicky si to neumim predstavit, kdyz vis jak vypadaji ty tvary. A tech kombinaci je mooooc.
Ale jak rikas, ty jsi to videl na vlastni oci. Ja pouze o tom cetl (a vim ze tvrdosti "50-54 HRC" jsou jinde nez ta origo VW, nevim v jake skale tvrdosti je zminovanych 10.9, co jsem zminoval) a Marek slysel.
hehe, to jsme skoro jak ty tri opicky
já s ním pracoval Vojto, žádné "slyšel" a proto jsem na své kola vybral bezpečáky (které jsem nyní kupoval) co zamezují použití toho klíče. Jen nesmím ztratit oba ořechy co k těm šroubům jsou, jinak jsem v
s cim jsi pracoval? s tim uni orechem na McGard?
A jake teda mas ty bezpecaky ty z techto dvou?
A jake teda mas ty bezpecaky ty z techto dvou?
PoMa píše:Značka šroubů je nejlepší origo od VW a nebo McGard.
no viděl viděl a právě proto vím, že kola proti profi zlodějům neochráníš
ten UNI ořech se prostě do toho bezp.šroubu naklepne a potom de-facto zařízné. No jediné řešení je šrouby co má Marek, s plovoucí hlavou (?) nebo jak se to řekne
Marku, to jsou ty co jsi kupoval v Gliwicích?
ten UNI ořech se prostě do toho bezp.šroubu naklepne a potom de-facto zařízné. No jediné řešení je šrouby co má Marek, s plovoucí hlavou (?) nebo jak se to řekne
Marku, to jsou ty co jsi kupoval v Gliwicích?
Vojto, nemám ani od VW, ani od McGardu
A určitě chápeš, že pro mě by asi nebylo dobré psát co mám za typ já sám. Jedna věc je doporučit, druhá neprozradit vlastní zabezpečení.
A určitě chápeš, že pro mě by asi nebylo dobré psát co mám za typ já sám. Jedna věc je doporučit, druhá neprozradit vlastní zabezpečení.
Tak to zbyva uz jen odnest celou napravu
Já bych to vzal i s autem Sorry za OT
Fotogalerie amatéra a studenta fotografie!
Sleduj i na Facebooku (dole pod menu )
I want to like people, but they're just so f*ckn' stupid.
Sleduj i na Facebooku (dole pod menu )
I want to like people, but they're just so f*ckn' stupid.
Matte, moje řeč
Kuš
Jinak k té třídě pevnosti 10.9 => např. Mechanické vlastnosti šroubů, nebo Chemické složení ocelových šroubů a matic a tato třída pevnosti je vyžadována u šroubů/matic autokol.
Mylně jsem se zmínil o tvrdosti, za což se omlouvám
Jinak k té třídě pevnosti 10.9 => např. Mechanické vlastnosti šroubů, nebo Chemické složení ocelových šroubů a matic a tato třída pevnosti je vyžadována u šroubů/matic autokol.
Mylně jsem se zmínil o tvrdosti, za což se omlouvám
Marku, koukej na ty odkazy a ne jen nesmyslne kopirovat...
mechanicke vlastnosti sroubu, hotove nesmysly v tabulce... tady jsou spravne :
SPRÁVNÁ TABULKA MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ !!!
mechanicke vlastnosti sroubu, hotove nesmysly v tabulce... tady jsou spravne :
SPRÁVNÁ TABULKA MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ !!!
ta moje je právě od číňanů proto ty oslňující ausnumera